Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Topgal: Už 30 let kryje záda vašim dětem

Topgal: Už 30 let kryje záda vašim dětem

Tipy pro rodiče školáků 6. 6. 2024
Tereza Kotilová
Značka, která se na svou cestu vydala právě před 30 lety. V době, kdy mnozí z vás byli dětmi s batohem na zádech. Pojďte se s námi podívat, kudy vedla cesta k úspěchu dnes velice oblíbené značky Topgal.

Topgal: Už 30 let kryje záda vašim dětem

Píše se rok 1993: Tady to vše začíná

Zdá se vám, že fyzika, zedničina a špičková galanterie nemohou mít nic společného? Pak jste na omylu. Právě u Topgalu se tyto tři zdánlivě nesouvisející činnosti potkaly. Pojítkem je zakladatel Topgalu Radek Brynda, který na konci 80. let nastoupil do školy jako učitel fyziky, přičemž si přivydělával jako zedník. Po čase se mu naskytla zajímavá příležitost podnikat v kožené galanterii. Radek Brynda byl muž činu...neváhal a chopil se jí. 

Právě tehdy, když se psal rok 1993, se začala tvořit historie značky Topgal. Víte, co vlastně znamená název a logo značky? TOP značí špičkovost a GAL je zkratka galanterie. Logo připomíná šneka s vystrčenými růžky. Ulita symbolizuje batůžek, který ho bezpečně chrání. Kouká a svým pomalým, avšak vytrvalým tempem si to štráduje kupředu ke svému cíli. Žádná překážka ho nezastaví. 

Tehdy se výroba netýkala typicky školních batohů, které vidíme na trhu dnes, ale převážně kožených brašen. S výrobou školních batohů začala firma o pět let později v roce 1998.  

A tak započal obdivuhodný příběh jedné úspěšné značky, která je dnes synonymem nejoblíbenějších školních batohů. Příběh učitele fyziky se zednickým umem a podnikatelským duchem.

Píše se rok 1993: Tady to vše začíná

Rok 1998 = 1. školní batoh Topgal 

Dnes to může znít neuvěřitelně, ale tato kategorie zboží v roce 1998 v Česku prostě neexistovala. Vlastně ani není jisté, zda existovala někde ve světě, jelikož internet byl ještě v plenkách a obchodní kontakty se zahraničím minimální. 

„Zákazníci se mezi řečí občas zmínili, že by měli školáci zájem o náš jednoduchý batůžek, jen kdybychom ho trochu upravili. To mě přivedlo k myšlence, že na trhu školní batoh chybí.“ Takto na vznik prvního školního batohu vzpomíná majitel Topgalu, Radek Brynda. 

Představte si, že první návrhy školního batohu vznikaly v koloně, a to s tužkou, papírem a vzorníkem textilií v ruce. Prototypy spatřily světlo světa v roce 1997 a v roce 1998 se začaly první dvoukomorové a tříkomorové školní batohy vyrábět.  

Pro představu – v začátcích výroby dokázala dílna vyrobit asi 1000 až 1500 kusů ročně. Avšak poptávka byla už tenkrát několikanásobně vyšší. 

Školní batohy Topgal od samého začátku splňovaly parametry původní normy pro školní aktovky (ČSN 79 6506). Ihned také firma navázala spolupráci s Institutem pro testování a certifikaci ve Zlíně (ITC), kde se batohy Topgal testují dodnes. Ve spolupráci s ITC průběžně vylepšují jejich parametry a užitné vlastnosti. 

🔎 Víte, jak se v základních vlastnostech lišil první školní batoh od toho dnešního, a co naopak zůstalo stejné? Školní batoh neměl zpevněná záda. Jako opora sloužil jen plát molitanu. Výrobním materiálem byl šusťák, pro který jezdil sám majitel Radek Brynda osobně. Naopak už první batohy měly kapsu na lahev a logo firmy na taháčku zipu, podle kterého je i dnes bezpečně poznáte. 

Rok 1998 = 1. školní batoh Topgal  

2007: Školní batoh Topgal pro prvňáčky vítězí v dTestu 

V roce 2007 zvítězil školní batoh CHI 550 pro prvňáčky v nezávislém testu časopisu dTest v porovnání s dalšími 12 batohy různých značek. Testovala se kvalita použitých materiálů, užitných vlastností, designu nebo vliv na zdraví dětí.

2007: Školní batoh Topgal pro prvňáčky vítězí v dTestu  

2015: Školní batohy Topgal získávají označení Česká kvalita 

V roce 2015 Topgal získává označení Česká kvalita, což je certifikát národního programu podpory kvalitních českých výrobků a služeb. Označení můžou používat pouze ti čeští výrobci, kteří opakovaně plní přísné podmínky certifikace. Topgal od tohoto roku právem patří mezi ně. Jednoduše řečeno, certifikace Česká kvalita vám zaručuje, že nekupujete zajíce v pytli. 

“Vysoká kvalita i praktičnost našich batohů jsou ostatně největší konkurenční výhodou Topgalu. Dobrý školní batoh se totiž musí nejen líbit, ale také být praktický, odolný, bezpečný, a především – co nejméně zatěžovat záda školáků. Jak důležité jsou správně navržený zádový systém, umístění, tvar a nastavitelnost popruhů, nejrůznější přezky či správné rozložení hmotnosti, je hotová věda. To ostatně potvrzují přední čeští fyzioterapeuti a odborníci na pohybový aparát, se kterými při vývoji batohů spolupracujeme.” Říká majitel Topgalu, Radek Brynda. 

Jak víme, tak dětem v neposlední řadě záleží také na vzhledu, který má v Topgalu na starosti kreativní designérka. Ta sleduje nejnovější trendy v oblasti designu, barev a oblíbených motivů. Víte, kdo však ve finále vybírá finální motivy pro nové kolekce? Jsou to děti!  

🔎 A jaké motivy myslíte, že frčí nejvíce? V poslední době přední příčky obsadil Minecraft. V dlouhodobém horizontu však vedou jak jinak než zvířátka. 

2015: Školní batohy Topgal získávají označení Česká kvalita 

2020: Studentský batoh Topgal vítězí v testu MF DNES 

V roce 2020 zvítězil studentský batoh Topgal v testu Mladé fronty DNES v konkurenci 15 dalších značek. 

2023: Topgal kryje záda vašim dětem už 30 let 

👉 Jak dnes vypadá třicetiletý Topgal? 

  • Hlavní výrobní hala se nachází v České republice, kde čítá 14 zaměstnanců. Další 4 kolegy má ve slovenské Rožňavě a 3 v polském Cieszyne. 
  • Za třicet let poslal do světa asi 2 000 000 batohů. 
  • Aktuálně se značka Topgal prodává ve 14 zemích světa. 
  • Udržuje si kondici i mladistvý vzhled.  
  • Má vlastní designérku, konzultuje s předními fyzioterapeuty a pravidelně navštěvuje ITC pro testování a certifikaci. 

👉 A co dál? 

Majitel Topgalu Radek Brynda má jasno: „Chceme se dál věnovat školním batohům a doplňkům. Vždycky mě naplňovala dětská radost. Když dítě rozbalí náš batoh, musí se mu rozsvítit oči. Škola je první velký zlomový okamžik v životě a my se takto zprostředkovaně stáváme součástí těchto velkých a nezapomenutelných chvil.“ 

Topgal: Už 30 let kryje záda vašim dětem Topgal: Už 30 let kryje záda vašim dětem

Máte taky jasno, že chcete krýt záda vašim dětem značkou Topgal? Pak vybírejte z naší nabídky školních batohů Topgal, kde si vybere prvňáček, školák prvního i druhého stupně a taktéž student střední školy.

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.