Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Topgal: Příběh "třicítky" v nejlepší formě

Topgal: Příběh "třicítky" v nejlepší formě

Inspirativní rozhovory 8. 8. 2024
Tereza Kotilová
Česká značka Togpal za třicet let vyrostla v krásnou, zdravou a skvěle vypadající "třicítku". Pojďte si přečíst rozhovor, kde se od dcery zakladatele a zároveň nynější obchodní ředitelky dozvíte, jak se značka v tomto věku cítí a na co je pyšná. Tipnete si, co chce stihnout do "šedesátky"?

Topgal: Příběh "třicítky" v nejlepší formě
 

Jaká je vaše role ve firmě, co máte na starosti? 

Oficiálně jsem obchodní ředitelkou firmy, ale svoji roli ve firmě vnímám spíše jako komunikační a spojovací v rámci jednotlivých týmů a možná i jednotlivých segmentů mezi produkcí a designem, marketingovými aktivitami a obchodem samotným. 

V jaké fázi jste do firmy naskočila? 

Naskočila jsem do firmy ve fázi, kdy je krásná, zdravá, skvěle vypadající “třicítka”, má za sebou mnohá zaškobrtnutí, těžké dětství i těžkou pubertu. Já jsem nastoupila ve fázi, kdy si užívám hezkou zdravou firmu.  
 
Topgal: Příběh "třicítky" v nejlepší formě

Vy jste ale se značkou Topgal vyrůstala. Jak na ni vzpomínáte v jejím začátku? 

Jako nejstarší dcera svých rodičů jsem byla u zrodu toho nápadu přímo v naší kuchyni, kdy tatínek rozvíjel prapůvodní myšlenku, že si na prahu 90. let otevře prodejnu s obuví. Protože obuv je jeho láskou a má ji rád, bylo to logické rozhodnutí. Navíc ve Šternberku, v našem malém městě, pořádná obuv chyběla. To jsou moje úplně první vzpomínky s Topgalem, a pak samozřejmě vzpomínky na první školní batohy Topgal, které vznikaly u nás doma, a posléze v prvních prostorách firmy. Také vzpomínám na první batohy, které jsem mohla nosit do školy tehdy už jako třeťačka.

Takže vy a vaše dvě sestry jste byly těmi testovacími školáky a podle vás tatínek batohy vymýšlel? 

Ano, dlouhá léta. 

Co je podle vás nejzajímavějšího na celém třicetiletém působení Topgalu na trhu se školními aktovkami, batohy a potřebami? Co se změnilo a co byste na začátku nepředpokládala? 

Nevím, jestli tatínek, když začal prodávat obuv v maloobchodě a potom koženou galanterii jako jediný obchodní zástupce ve své firmě, jestli by vůbec očekával, že dojdeme tak daleko, jako jsme teď. Kdyby tady teď tatínek seděl, tak by řekl, že ano, že rozhodně tohle očekával a že má ještě mnohá jiná další očekávání. Ale já si myslím, že je ten vývoj překvapivý a moc hezký.

Nyní už stojíme na českém trhu opravdu nějakou dobu a hodně často se nám stává, že potkáme v soukromé sféře někoho, kdo nám řekne “jééé, naše děti měly vaše batohy”.  Tak se nám to promítá do života, což mi přijde jako nejhezčí moment. 


A co si myslíte, že se podařilo Topgalu? Jak Topgal změnil českou nabídku batohů pro školáky? 

Myslím, že Topgal byl takovým průkopníkem na českém trhu ve chvíli, kdy se u nás v 90. letech objevovalo ledacos. Něco bylo skvělé, něco bylo dobré, něco bylo horší... a já doufám, že Topgal patří mezi ty dobré věci, co se povedly, a že školáci tak na svých zádech začali nosit kvalitní školní batohy Topgal

Takže tím Topgal vlastně ovlivnil generace školáků?

Ano, tak to vidím já. 

Je něco, co zpětně považujete za neúspěch? 

Jako problematickou etapu, kterou jsem já vnímala z pozice teenagera, takže jsem rozhodně nedohlédla na celé dno toho problému a možná ani do čtvrtiny, vnímám spolupráci s obchodními řetězci. Myslím si, že mi to otevřelo oči a že se vždy snažím přemýšlet nad tím, co dělat a za jakou cenu tak, aby v každé spolupráci byla harmonie. A ta mi ve spolupráci s obchodními řetězci zcela chybí. 

Když jste mluvila o Topgalu jako o "třicítce v nejlepší formě", jak tu třicítku vnímáte? 

Přijde mi, že je to fakt třicítka, která ví, že nebude dělat věci za každou cenu. Která si dokáže svoje rozhodnutí dobře zvážit, nenechá se ovlivňovat rychlými trendy a ví, co ji sluší... třeba vlastní design. Na druhou stranu je to třicítka, která je plná sil..., rozhlíží se, co by tak ještě mohla udělat a kam ji další cesta zavane. Má dostatek energie udělat větší rozhodnutí a velké kroky. 

Topgal: Příběh "třicítky" v nejlepší formě

Až ty kroky udělá, jak za dalších třicet let bude vypadat "fešná šedesátka"?

Doufám, že to bude fešná a hrdá šedesátka, která bude mít například svoje vlastní prodejny ve velkých městech, jako výkladní skříně, kam se budou moci lidé podívat na batohy Topgal. Ale to je spíš můj osobní pohled na věc v té snové rovině. Kdybych to měla vidět objektivně, budu moc šťastná, když bude šedesátka stále zdravá, působící na evropském trhu, stále s vlastní tváří.

Jaký model a design je podle vás povedený?

Co se týče designu, vytváříme si vlastní designy, které určitým způsobem reagují na aktuální trend a poptávku. Snažíme se je však uchopit vlastním způsobem. Mezi modely pro kluky často vedou auta, dinosauři a sportovní tematika. V poslední době opravdu hodně vede motiv Minecraftu. U holčiček je to trošičku zajímavější, jako to v módě bývá, a designů je opravdu hodně. Za mě je z letošní kolekce hodně povedený motiv jednorožce.  

Co se týče modelů, máme několik různých střihů, aby si vybral opravdu každý. Já obecně mám ráda jeden z nejstarších střihů batohů COCO a z těch nejnovějších se mi moc líbí aktovka KIRA.

Teď pojďme na pár konkrétních doporučení pro maminky a jejich školáky:

🎒👉 Jsem vysoký štíhlý budoucí školák, jaký model mi bude sedět nejvíce?

Myslím si, že zrovna vysokému školákovi bude hezky sedět model COCO, protože u něj je právě zádový systém užší v pase, což sluší štíhlým.

🎒👉 Jsem zavalitější menší budoucí školák, jaký model mi bude sedět?

Tak tam bych se nebála modelu BAZI, ELLY či ENDY.

🎒👉 Jsem drobný budoucí školák, jaký model mi bude sedět?

Úplně těm nejdrobnějším prvňáčkům je určen model batohoaktovky BEBE. A od letošního roku bych jim mohla doporučit už i naše školní batohy, které mají zádový systém s určitými konstrukčními změnami, aby seděly právě i těm menším školákům.

Říkala jste, že Topgal má chuť podívat se po Evropě, nabídnout něco nejen českým školákům. Co si myslíte, že může Evropa ocenit na české třicetileté značce Topgal?  

Myslím si, že tyto tři základní věci jsou platné nejen pro evropský trh, já to takto vnímám i doma. 

👉 Kvalita 
Na prvním místě je kvalita našich výrobků, která je v Čechách pověstná. Naše batohy Topgal vydrží s dětmi mnohdy déle než 2 roky. Barvy jsou syté i po letech používání.

👉 Originální design  
V době, kdy se naprostá většina designů určená pro děti odvíjí od aktuálních trendů, které děti zbožňují, si myslím, že se nám daří, aby se dětem i rodičům naše designy líbily a byly nadčasové. 

👉 Konstrukce
Třetí je praktická stránka, která se týká konstrukce batohu, jeho ergonomie a technologického postupu výroby batohu. Na něm pracujeme, stále batohy vyvíjíme, stále se snažíme posouvat je dál. Aktuálně je to práce na systému odnímatelného bederního pásu, nebo práce na použití recyklovaných materiálů. 

V neposlední řadě pracujeme na ekologické certifikaci, kde je sice cesta ještě dlouhá, ale neleníme a věříme, že se brzy budeme moct pyšnit právě tímto plusem. 

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.