Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Tipy na knihy pro první čtení

Tipy na knihy pro první čtení

Čteme s Agátou 24. 3. 2024 2 minuty
Tereza Kotilová
Motivace a povzbuzení hrají klíčovou roli pokaždé, když se děti učí novým dovednostem. Jde-li navíc o čtení, je budování kladného vztahu k této dovednosti zásadní. Proto je důležité, aby se čerství čtenáři v začátcích svého čtenářského života setkali s knihami, které jim ukážou, že čtení není tak těžké, a umožní jim zažít první příjemné pocity ze samostatně přečteného příběhu. Omrkněte naše tipy na knížky pro první čtení.

Tipy pro první čtení

První a druhá třída jsou klíčovým obdobím pro to, zda se děti do budoucna stanou vášnivými čtenáři či nikoliv. Dobré zvládnutí čtení také ovlivňuje další školní docházku dítěte a jeho úspěšnost ve škole. Proto my v Agátině světě přikládáme tomuto období zvláštní význam a nabízíme vašim dětem kvalitní dětské knížky vhodné pro období prvních samostatných čtenářských pokusů.

Nebojte se toho a začněte! Uvidíte, že se čtení vašemu malému a čerstvému čtenáři díky kvalitní knížce brzy zalíbí. A že je u nás z čeho vybírat. Už jste si prohlédli naše novinky?

První čtení, to nic není

Náš první knižní tip je přímo ze série první čtení, to nic není 👉 V zoo není žádná nuda. Jedná se o příběh chlapce Huga, jehož tatínek je zvěrolékařem v zoologické zahradě. Hugo ve volném čase chodí na návštěvu k jednotlivým zvířatům a ta mu vyprávějí zajímavé a veselé příhody ze svého života a ze života svých zvířecích příbuzných. Všechny zvířecí příběhy jsou propojeny s životem chlapce a jejich rodičů. Pohádky jsou přiměřeně krátké, aby při čtení na pokračování bylo možné přečíst vždy celý příběh, případně aby děti stihly přečíst příběh během vyučovací hodiny nebo za domácí úkol. Stylisticky jsou jednoduché a jazyk je slovně i výběrem kratších vět přizpůsoben prvnímu čtení.

Dalším tipem od nás pro první čtení vašim malým čtenářům je Co se děje v noci v lese. Když slunce zapadne a svět ztichne, většina lidí jde spát. To ale neplatí pro obyvatele lesa. Zvířátka, která se zrovna probouzejí. Les v noci je totiž plný života, možná trochu strašidelný, ale o to krásnější. To, co v křoví výhružně funí, je roztomilý ježek. Hrůzu nahánějící praskání suchých větví jsou kroky plaché srnky. A stín, který se mihne na obloze, je moudrá paní sova. Nevěříte? Vydejte se na čtyři výpravy a poznejte kouzelný svět lesa, který v noci ožívá.

Do třetice doporučujeme knížku Petr a Petra z dílny Albatros, ve které se dozvíte, co pozoruhodného se stalo v jedné stockholmské škole, když v první třídě při hodině čtení někdo najednou zaklepal na dveře...Ťuk...ťuk...ťuk...
 

 

Genetická metoda čtení

Znáte genetickou metodu čtení? Příběhy jsou psány velkými tiskacími písmeny a jsou řazeny od textů jednodušších, složených z jednoslabičných slov, přes dvouslabičná slova až po texty náročnější, obsahující slova troj a čtyřslabičná. Přečtěte si podrobnější článek o metodách čtení, který jsme pro vás nachystali s odbornicí na toto téma Terezou Chaloupkovou. A tady zatím pár tipů na knížky, které tuto výukovou metodu čtení podporují.
 


Máte vy nějaký tip na první čtení, kterým byste mohli inspirovat ostatní rodiče, kteří zatím hledají tu pravou knížku pro jejich malé čtenáře? Inspirujte je v naší Agátině hravé poradně, budou vám vděční.
Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.