Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog RECENZE dětského foťáčku: Se Zoofamily do ZOO!

RECENZE dětského foťáčku: Se Zoofamily do ZOO!

Tipy na hry & hračky 26. 9. 2024 4 minuty
Tereza Preslová
Podívali jsme se pěkně zblízka na dětské foťáčky belgické značky The Zoofamily - jak fotí, jak natáčí a jak následně fotky tisknou. Známe reklamní a ukázkové fotky - jak je to ale doopravdy? Mrkněte se s námi!
Zoofamily Zoo Print

Všechny verze dětských foťáčků od belgické značky The Zoofamily jsme vám představili v prvním článku o této novince. Na recenzi jsme si vybrali verzi Zoo Print, abychom to měli komplet – jak focení, tak tisk. I když se rozhodnete svým ratolestem pořídit Zoo Friends nebo Urban Zoo, které netisknou, bude pro vás tato recenze dozajista přínosná, protože fotky budou ze všech verzí v podstatě stejné.


Vzhled a funkce

Pro děti je – jak jsme již zmiňovali v prvním článku naší minisérie – důležité kromě samotného focení samozřejmě snadné ovládání, odolnost a hravé prvky, které je zaujmou. Aby byla recenze autentická, dostal foťáček do ruky pětiletý Adam. Vlastně skoro okamžitě přišel na to, jak vše funguje – ovládání je opravdu snadné a intuitivní, s velkými tlačítky. V přehledném menu je možnost nastavení rozlišení fotek, videa, sytost tisku a zobrazení času na fotkách. Při focení si pak můžete vybrat z mnoha filtrů a rámečků – zvířecí obličeje, vánoční, velikonoční či narozeninové motivy (ukázku filtrů najdete v posledním článku této minisérie, ve kterém porovnáváme tento foťáček s čínskou napodobeninou).

Zoofamily Zoo Print

Na zadní straně foťáčku se (kromě verze Zoo Friends) nachází selfie-objektiv – je to skvělé právě třeba s výše zmíněnými filtry – Adámek se hned začal sám fotit s veselými motivy. Přístroj disponuje i samospouští (5 vteřin) a možností sekvence (3 fotky za sebou v interval několika vteřin po zmáčknutí spouště). Nemá zoom, takže dětičky musí použít nožičky. Blesk také ve výbavě chybí.


Nabíjení a přenos dat

Foťáček se nabíjí přes USB-C kabel. Zde máme drobnou výtku – kabel 2v1 (nabíjecí/datový a zároveň poutko na nošení kolem ruky či krku) je sice krásně vymyšlený, nicméně nepraktický. S ohledem na bezpečnost bychom byli opatrní při nošení na krku, protože nemá bezpečnostní pojistku, takže se pravděpodobně nerozpojí, když by se dítě někde zaháklo. Kromě toho se při nošení na krku nedá dobře fotit, jelikož je poutko krátké (a přes hlavu zapnuté nejde ani sundat). Otevření chce to “grif” a hrozí i ztráta spojovacího dílu. Naopak bychom ocenili, kdyby bylo možné nějakým poutkem připevnit krytku objektivu, aby se neztratila.

Kabel - Zoofamily

Dodávanému nabíjecímu kabelu pravděpodobně hrozí častým nošením na ruce, ohýbáním a zacvakáváním jeho dřívější poškození.  Případně místo použití kabelu jako poutka na nošení, a zároveň pro ještě větší bezpečí přístroje při přenášení, můžete dětem udělat radost se stylovým silikonovým pouzdrem ve stejném designu.


Odolnost

Foťáček vydrží. A vydrží i pád. Adámek byl tak zaujatý a soustředěný, že při natáčení videa zakopnul a spadl, foťáček letěl, dlaně odřené. Přístroj zaskákal na betonu, vypadla z něj rolička fotopapíru a to bylo vše – funguje bezvadně dál a dokonce ani to video nepřestal točit!


Kvalita fotek a videí

Foťáček nabízí rozlišení 48 megapixelů (interpolovaných, tj. softwarově dopočítaných – čili dodatečně vytvořených). Nativně je to 4,8 megapixelů. V nastavení si můžeme vybrat několik rozlišení, my budeme vše fotit v nejvyšším. Videa pak 1080p full HD. Formát obrazu je 16:9.
 
Fotky jsou dostačující i do “dospělácké” fotoknihy jako pěkná památka. Mějme stále na paměti, že se jedná o dětský fotoaparát, profesionální výsledky a velkoformátový kvalitní tisk nečekejte – je to jiná kategorie než nejnovější fotomobily nebo profesionální zrcadlovky. Kresba občas (například za špatného světla) není dokonalá, nejsou vidět nějaké detaily a podobně.

Dost bylo popisu, pojďme se společně mrknout na opravdové fotky z rukou nadšeného dítěte. Kam jinam vyrazit se zvířecím foťáčkem než do ZOO?

Zoofamily - ukázkové foto

Zoofamily - ukázkové foto

Zoofamily - ukázkové foto

Zoofamily - ukázkové foto

Zoofamily - ukázkové foto

Zoofamily - ukázkové foto

(Komentář: Na fotkách je to, co má být, barvy odpovídají skutečnosti. Pozadí či vzdálenější objekty občas nemají tak dobrou kresbu jako předměty a zvířata v popředí. Vidíte to například u motýla či krokouše - tam byla vzdálenost několik centimetrů. U žiraf si všimněte rozostřených stromů v dálce. Koně Adámek ozdobil fešnou mašlí.)
 
(Komentář: Video je fajn, nemyslíte? Je plynulé, barvy také odpovídají skutečnosti, zvuk je jasný...)


Tisk fotek

Verze Zoo Print nabízí i možnost okamžitého tisku fotek na termopapír – ten je vložen přímo do foťáku a po vytišetění jednoduše fotku odtrhnete. Pořizujete POUZE termopapír, nepotřebujete žádné náplně či barvy. Můžete tisknout buď na obyčejný termopapír, nebo na samolepicí. Termopapír neobsahuje ani BPA, ani BPS (což jsou bisfenoly, které se používají u termo-účtenek a mají negativní dopad na zdraví, zvláště dětí a těhotných).

Zoofamily - tisk na termopapír Zoofamily - tisk na termopapír

Zoofamily - tisk na termopapír Zoofamily - tisk na termopapír
(Komentář: Na vytištěných fotkách jsou dobře vidět detaily, a to i za horšího světla - krokouše i motýla jsme cvakli ve vnitřním pavilonu. Tisk je ostrý a rovnoměrný.)

Termopapír je tenký, krásně se s ním pracuje. Vytištěním fotky to rozhodně nemusí končit! Vytvořte s dětmi jejich vlastní fotoknihu s pomocí lepicích fotopapírů třeba z prázdnin - stačí pořídit pěkný deník nebo sešit a malí fotografové si mohou sami rozhodnout, jaké vzpomínky byly nejlepší. Rozvinou tím kromě jemné motoriky (lepení, skládání, popisování, vybarvování) také smysl pro organizaci (řazení podle času, podle počtu stránek sešitu atd.) Dovedete si představit něco krásnějšího, než společné prohlížení těchto mini-fotoknížek třeba v zimě u čaje?

Jsou to také skvělé maličké dárky pro členy rodiny a kamarády - malá památka do kapsy nebo peněženky, třeba i s ručně psaným vzkazem. Prarodiče budou nadšeni a určitě si fotky vystaví někam, kde je budou mít stále na očích! Narozeninová párty bude zábavná a každý si odnese krásnou vzpomínku.
 

 Agátin TIP: Doporučujeme netisknout na termopapír hned venku v chladných teplotách - fotky nebudou kvalitní, v horších případech na nich nic neuvidíte - nevztekejte se tedy zbytečně, je to vlastnost. Foťák potřebuje být zahřátý, je tedy lepší vytisknout si je v klidu doma, nejlépe víc za sebou najednou.

V dalším díle tohoto „fotoseriálu“ si porovnáme belgický Zoofamily s jednou z bezejmenných variant, které seženete na různých čínských online tržištích. A ano, budeme porovnávat i tisk fotek! Obstojí The Zoofamily? Jak to celé dopadne?
 
Internetový obchod
Sdílet
Tereza Preslová V Agátině světě se starám převážně o německou a rakouskou verzi webu - ať už jde o novinky v sortimentu nebo blogové články. Jsem také fotografka a matka dvou malých rošťáků.