Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Prostorová leporela: Rudolf Lukeš znovuobjevený

Prostorová leporela: Rudolf Lukeš znovuobjevený

Čteme s Agátou 17. 10. 2017 3 minuty
Kristýna Křížová
Konečně se k českým dětem dostávájí skvostná leporela českého výtvarníka Rudolfa Lukeše. Jeho práce tak okouzlila mladou Alžbětu II., že ho pozvala na večeři do Buckinghamské paláce, ale k našim dětem se dostat neměla. Až nyní, 40 let po Lukešově smrti.

Rudolf Lukeš se narodil v r. 1923 v umělecké rodině. Sám vystudoval architekturu u hvězdného Jaroslava Fragnera a pracoval jako filmový architekt. Je podepsaný pod filmy takových režisérských velikánů, jako je náš Bořivoj Zeman či polský Andrzej Wajda.  Za 2. světové války musela jeho rodina (maminka byla Židovka) uprchnout do Anglie, kde spolupracoval s naším exilovým odbojem. Po r. 1948 odmítl vstoupit do KSČ. Anonymně však u československého nakladatelství Artia, které publikovalo knihy pouze v zahraničí, vyhrál soutěž na dětské knížky. Jeho leporela tak vycházela v řadě zemí světa, jen ne u nás.

Na jednom z londýnských knižních veletrhů si jich všimla královna Alžběta II. Tak ji zaujaly, že jejich autora s rodinou pozvala na večeři do svého sídla. Rudolf Lukeš v Londýně dostal také pracovní nabídku od režisérů britské filmové nové vlny. Musel se však vrátit domů, protože komunistický režim držel jako rukojmího jeho malého syna Sašu. V Československu však nesměnl pracovat jako filmový architekt. V důsledku tlaku komunistického režimu postupně onemocněl a v r. 1976 zemřel.

Rudolf Lukeš prostorové leporelo

Prostorová leporela pro nejmenší děti

40 let po Lukešově smrti se konečně i naše děti mohou těšit z krásných prostorových leporel s milými zvířátky. Průvodní básničky napsal osvědčený Michal Černík (např. Jak žijí oblázky). Každá knížečka obsahuje čtyři dvoustrany a představuje tak čtyři zvířátka.

 

Další dětské knížky s ilustracemi Rudolfa Lukeše

vydavatelství Albatros začalo splácet dluh Rudolfu Lukešovi již před dvěma lety, a to vydáním knížky Vzhůru do Afriky. V ní se skrze příběh dvopu bratrů - dobrodruhů seznamujeme s africkými zvířaty. Leporelo Veselá zahrádka je opět určeno nejmenším dětem. V polovině 60. let ho společně s Rudolfem Lukešem vytvořil Jiří Suchý. Jeho básničky pro děti a Lukešovy ilustrace jsou velmi povedené, a tak patří toto leporelo mzi hvězdy svého žánru.

 leporelo pro děti Jiří Suchý

Úplnou nabídku krásných knížek pro děti najdete zde.

Internetový obchod
Sdílet
Kristýna Křížová Kristýna je zakladatelka a duše Agátina světa, kterému dává směr. Spolu se svou sestrou Lucií zkoumají české i zahraniční značky, aby do Agátina světa zařadily ty nejlepší hry a hračky. Protože jen hry, hračky, knížky a stavebnice, které vynikají přínosem pro děti, kvalitou zpracování, bezpečností i designem mohou patřit do Agátina světa. A takový je pak svět, který pro nás tvoří.