Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Proč si lámat hlavičku?

Proč si lámat hlavičku?

Tipy pro výběr her a hraček 7. 9. 2020 2 minuty
Monika Domincová
Hry a hlavolamy mají vzácnou schopnost zaujmout děti širšího věkového rozpětí a vlastně pobavit i dospělé. Už u prvních vyzkoušených kousků jsem zajásala nad tím, že konečně nemusím pořád dokola objíždět českou klasiku typu „Člověče, nezlob se!“.
Netvrdím, že bych neměla radost, když malé mrně poprvé zvládne hodit kostkou nebo spočítat políčka a pochopit princip pravidel (myšleno jakékoliv hry). Zpočátku jsem vítala, že máme zábavu na celé odpoledne a i jako dítě jsem tu hru milovala. Patří zkrátka k jakýmsi pomyslným základům vzdělání. Díky za ni!  I v mém dětství – tedy v období počátku života dnešních rodičů – bylo možné vybrat si  z mnoha vynikajících her. Všichni jsme je znali a jejich hraním trávili nezapomenutelně krásný společný čas.





Doba však pokročila. A tak, jak je všeho stále více, vznikají i nové potřeby, děti lační po nové zábavě a poznání. To vše nahrává obrovské nabídce právě v oblasti her, ale zároveň nás okolnosti nutí zamyslet se a vybírat pečlivě. Agátin svět za vás, dospěláky, tuto zodpovědnost částečně přebírá. Snaží se vám přinášet to nejlepší z množství herních možností.

Nejvíce však oceňuji pojetí ilustrací, krásných obrázků s oblíbenými prvky, jež jsou nabité příběhy. Každá karta zadání tak poslouží rodičům k povídání s dětmi o tom, co se na obrázku děje. Záměrem autorů je kromě logiky také rozvoj řeči, zejména slovní zásoby, větné skladby, vytváření příběhů, používání těžších slov, jako jsou např. předložky, a určení prostorového umístění prvků



Pokud si (tak jako my) nebudete moci vybrat, vůbec neprohloupíte, když si pořídíte hry všechny. Navzájem se doplňují a nelze říci, která z nich je nejlepší. Můžete však např. volit podle toho, jakou dovednost se svým dítětem právě chcete procvičit a rozvíjet. U všech je grafika postavená na kontextu zvířecího světa.

Hlavolamy z řady Eduludo od značky Djeco jsou výborným edukativním nástrojem, který se hodí domů i do školky, školy nebo herny. Úžasně rozvíjí velmi důležité předškolní dovednosti, a to sympatickým hravým způsobem, který neomrzí a baví i starší děti. Neváhejte a pořiďte je svým dětem raději dříve. Podle naší zkušenosti lze začít již v prvním roce života a především hra Topologix může zaujmout ještě i v 7 letech. Zpočátku používejte třeba jen obrázky, čímž dítěti pomůžete dobře pojmenovat situace na nich zobrazené. Ono si časem samo najde chvíli, kdy pozná, že každý žetonek či zvířátko má své správné místo – tedy souřadnice. Později to děti i rodiče ocení, protože bude na co navázat, a věřím, že právě díky Djeco hrám z řady Eduludo získají vaše děti pozitivní postoj k náročnějším úlohám ve školním věku.

 

Internetový obchod
Sdílet
Monika Domincová Monika je naší externí posilou, autorkou mnoha recenzí a hodnocení společenských her a stavebnic na blogu Agátina světa. Její zálibou je hledat edukativní rozměry napříč hrami a rozvíjet hrou svou dceru Karolínu.