Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog POROVNÁNÍ dětských foťáčků: Zoofamily vs. napodobenina

POROVNÁNÍ dětských foťáčků: Zoofamily vs. napodobenina

Tipy na hry & hračky 27. 9. 2024 5 minut
Tereza Preslová
V prvních dvou dílech našeho blogového seriálu o dětských foťáčcích The Zoofamily jsme si zevrubně představili tuto belgickou značku, ukázali jsme, co přístroje umí a jak se dětem celkově ovládají. Co se ale stane, postavíme-li proti sobě belgický Zoofamily a čínskou napodobeninu, kterou lze sehnat v nejmenovaných čínských online tržištích?
Porovnání dětských foťáčků – Zoofamily vs. napodobenina

Dětské foťáčky The Zoofamily jsme si představili v úvodním článku této minisérie a poté jsme zevrubně vyzkoušeli verzi Zoo Print s možností tisku. Nyní jsme oba foťáčky vzali na výlet do Pošumaví a nebyli bychom to my, kdybychom opět nezapojili někoho nejpovolanějšího z povolaných - jednoho z našich dětských testerů. Pětiletý Adam dostal oba dva do rukou a s pokynem “Jdi a foť!” se vydal s dospělým doprovodem (který samozřejmě dohlížel na férovost testu) po okolí.

Porovnání dětských foťáčků – Zoofamily vs. napodobenina


Vzhled a funkce

Z ilustračních fotek vidíte, že se zvířecí foťáček lépe drží, spoušť je nahoře (jak je obvyklé), Adámek má jistější úchop. U modrého čínského je pak spoušť na zadní straně vedle displeje, takže se mačká palcem - špatně se tedy aparát ovládá jednou rukou, která téměř vždy cukne. Objektiv je nešťastně umístěn nahoře na straně, což má za následek časté focení prstu. Displej je u Zoofamily větší (úhlopříčka 3 palce, tj. cca 7,6 cm) než u čínské varianty (2 palce, cca 6 cm). Selfie-kameru na zadní straně má pouze Zoofamily, u čínského je to vyřešeno minizrcátkem vedle předního objektivu. Ani jeden foťáček nemá zoom a blesk.

Zoofamily dětský fotoaparát Dětský fotoaparát

Ovládání je u Zoofamily intuitivnější, přímočařejší a jasnější, s většími tlačítky. U čínské verze tlačítka plní různé funkce (krátké/dlouhé zmáčknutí) a malé fotografy to mate nebo si to nepamatují (rodiče většinou také ne - je to zkrátka otrava, foťák omylem stále vypínat a zapínat, vracet se do nastavení a hledat, kde vytisknout dodatečně fotku a “proč to zase nemůžu najít! A proč zrovna TAHLE nejde vytisknout?!”) Čínský noname foťák nabízí oproti Zoofamily navíc hry, které se však špatně ovládají, dítě je víceméně zmateno tlačítky a baterie se rychle vybije. Můžete si do něj nahrát i hudbu, ale reproduktor nepatří k těm kvalitním.

Zoofamily má jasné menu s běžným názvoslovím; o čínské konkurenci to rozhodně říct nemůžeme, evidentně je použit strojový překlad a je jistější řídit se ikonami nebo používat angličtinu. Navíc neumí udělat fotku bez zobrazení času a data na ní (uvidíte na příkladech).

Zoofamily - displej čínská alternativa - displej

Oba nabízejí mnoho filtrů a rámečků. U Zoofamily najdete zvířecí obličeje, vánoční i narozeninové motivy, něco pro holky i kluky. U bezejmenného kromě zvířátek například lodičky, myšlenkové bubliny či pozvánky. První čtyři ukázky jsou od Zoofamily, dolní polovina pak z bezejmenného:

Filtry a kreativní rámečky


Porovnání fotografií a videí

Všechny následující fotky a videa k porovnání jsou v nejvyšší možné kvalitě, kterou daný fotoaparát nabízí. Neupravovali jsme je v žádném programu. Vlevo vždy uvidíte The Zoofamily, vpravo pak noname variantu z čínského online tržiště (s datem a časem). Maximální fotka Zoofamily má velikost 9344 x 5248 pixelů (odpovídá 48 megapixelům), čínská varianta umožňuje 4608x2590 pixelů (odpovídá 12 megapixelům). Oba mají formát obrazu 16:9


Focení venku

Počasí nám přálo - krásných 8 stupňů a déšť, šero a mlhavo. Pláštěnky, gumovky, čaj do termosky a jdeme ven!

Zoofamily Bezejmenná alternativa

Zoofamily Bezejmenná alternativa

Zoofamily Bezejmenná alternativa
(Komentář: Rozdíl na fotkách z exteriéru je patrný - Zoofamily podává věrohodnější barvy a kresbu, lépe zachytí oblohu i při dešti. Čínský foťáček pak barvy podává podivně - je to vidět hlavně u kamenů - jedna strana fialová. Oblohu pro jistotu vynechal úplně. U bagrů už bylo tak málo světla, že Adam nedokázal foťák ani udržet stabilně.)


Focení uvnitř

Většinou naši nejmilejší dostanou foťáček jako dárek, takže si jej hned na oslavě nebo u stromečku budou chtít rozbalit a vše zkoušet. V šeru nebo při umělém osvětlení. Jak budou vypadat první fotky toho, co bude zrovna po ruce?

Zoofamily Bezejmenná alternativa

Zoofamily Bezejmenná alternativa
(Komentář: všimnete si určitě i na dalších fotkách, že Zoofamily občas nevykreslí tolik detailů, pokud fotíte za bídného světla.)

Portréty, selfies a kreativní filtry

Zde rozhodně pomáhá selfie objektiv na zadní straně u Zoofamily. Děti moc neumí otočit foťák tak, aby si vyfotily alespoň část hlavy; samospoušť v tomto případě moc nepomůže. Selfie-kamera je skvělá - a není to pouze zábava, děti se učí i správný záběr a zrcadlovou manipulaci se svým obrazem na displeji.

Dostáváme se zde zároveň k různým filtrům a rámečkům - pro některé dospělé možná zbytečnost, ale pro děti hotový ráj! Jak jsme již zmínili, oba foťáčky jich nabízejí dostatek, nicméně vzhledem ke kvalitě fotek i tisku bezejmenné varianty jsou bohužel některé (ne-li většina) prakticky nepoužitelné (minimálně výše zmíněné pozvánky či myšlenkové bubliny).

Zoofamily bezejmenná varianta

Zoofamily bezejmenná varianta
(Komentář: Venku jednoznačně vítězí Zoofamily - lepší barvy, kresba, detaily. Samolepky a kretivní rámečky jsou krásně ostré, veselé a v jednotném designu.)

Videa

Natočili jsme odjezd vlaku oběma foťáčky naráz. I přes to, že jsme natáčeli směrem nahoru, do zatažené oblohy, je na Zoofamily vidět víc detailů, obraz není „přepálený“. Pohyb vlaku je plynulý. U čínské varianty vlak spíše skáče.
 


Tisk fotek a kvalita termopapíru

Foťáčky s možností okamžitého tisku používají roličky termopapíru. Cena je výrazně nižší než u polaroidových papírů, zde se pohybujeme okolo 1 Kč za fotku - můžete tedy svá zlatíčka nechat se nerušeně fotograficky vyjádřit. Velikost vytištěné fotky je stejná u obou, cca 8,5x5 cm (takže si můžete vyrobit ultra-přenosné album třeba z vizitkovníku.)

Porovnání tisku z dětských foťáčku - Zoofamily

Vytiskli jsme si některé fotky - rozdíl v kvalitě asi vidíte na první pohled :)  Opět je nalevo Zoofamily, napravo bezejmenný. Nesnažili jsme se vybrat ty nejpovedenější fotky, ale právě naopak takové, které opravdu děti vyfotí (zvláště, když si s foťáčkem hrají a zkouší, co umí.)

Zoofamily - tisk na termopapír Bezejmenná alternativa - tisk na termopapír

Zoofamily - tisk na termopapír Bezejmenná alternativa - tisk na termopapír

Zoofamily - tisk na termopapír. Bezejmenná alternativa - tisk na termopapír

Zoofamily - tisk na termopapír Bezejmenná alternativa - tisk na termopapír
(Komentář: Kreativní rámečky jsou dobře patrné na vytištěných fotkách od Zoofamily. Čínská varianta zvládla portrét až na jisté “rozzrnění” celkem dobře, nicméně rámeček už se nevyvedl. Rozdíl u posledních dvou fotek je také patrný - při porovnání stejné fotky z obou foťáčků je jasně vidět, že tisk od Zoofamily vyhrává - je vidět více detailů jak na postavě - vlasy, uši… - tak na pozadí - gauč, dveře. Je to opět fotka z tmavé místnosti, v šeru a se slabou žárovkou.)

Co nás nečekaně zaskočilo, jsou rozdíly v kvalitě samotného termopapíru. Mylně jsme očekávali, že termopapíry budou podobné (ne-li stejné) a že se asi “nedá co zkazit”. Dá. Papíry od Zoofamily jsou pevné, hladké, kvalitní a s vysokou gramáží, dobře a lehce se z foťáčku trhají. Čínské jsou o poznání tenčí, často se při oddělování přes zoubky roztrhnou. 
 
Dle belgického výrobce jsou termopapíry Zoofamily BPA-free a BPS-free (Bisfenoly, které se používají u termo-účtenek. Škodlivý Bisfenol A byl v EU zakázán, ale nahradil jej Bisfenol S, který ale může být stejně nebezpečný, zvláště pro děti a těhotné). Výrobce bezejmenných papírů pak udává, že jeho termopapíry jsou BPA-free.

Trhání termopapíru - bezejmenná alternativa

Agátin TIP: Doporučujeme netisknout na termopapír hned venku v chladných teplotách. Foťák potřebuje být zahřátý, je tedy lepší vytisknout si je v klidu doma, nejlépe víc za sebou najednou - první fotka nemusí vyjet sytě (zvláště, pokud je foťák ještě studený). U Zoofamily v teple je už první fotka většinou parádní, u čínské verze je “použitelná” (ale stejně ne) až pátá. Stejně tak si dávejte pozor na přímé slunce třeba za oknem auta. Zde naopak fotka může zčernat (určitě jste někdy zkoušeli podržet účtenku nad plamínkem svíčky.) Když je však budete dobře uchovávat, vydrží roky.


Závěrečné zhodnocení aneb Když dva dělají totéž, není to totéž

Za nás vítězí Zoofamily téměř na plné čáře. Poměr cena/výkon, kvalita fotek, videí i tisku, jednoduchost ovládání… To vše je vám asi už jasné. Dva mínusy bychom dali za horší kresbu při špatném světle (šero/mlha nebo tmavší místnost, slabá žárovka…) Tady čínský foťáček vyhrává) a za řešení kabelu/popruhu na nošení, které jsme zmiňovali v předchozí recenzi.
 
O prakticky nulové záruce, nemožnosti reklamace a vrácení zboží u čínských prodejců se asi nemusíme ani zmiňovat. Rádi bychom však naťukli ještě jeden z aspektů, který možná není na první pohled moc viditelný - a tím je celková ekologie, nízká kontrola materiálů (zvláště pro děti) a ve výsledku vytváření elektroodpadu. V Agátině světě jsme hrdí na vysokou kvalitu a udržitelnost našeho sortimentu. Vše, co nabízíme, odpovídá českým a evropským bezpečnostním normám a hlavně je otestováno na dětech :)
 
Rozdíly mezi značkou Zoofamily a čínskou alternativou jsme předpokládali. Opět zdůrazňujeme, že se jedná o dětské fotoaparáty, je to jiná kategorie než například dnešní mobilní telefony vyšší třídy nebo dokonce profesionální zrcadlovky. Z výsledných fotek je poznat, že kresba občas není úplně dokonalá, něco není úplně ostré a podobně. Tisk fotek z místnosti nebo za šera také není vždy ideální. Nicméně pro děti to není to nejdůležitější - chceme, aby foťáček samostatně ovládali, aby je focení bavilo a aby měli radost z výsledků, které si pak mohou navíc dotvořit. Pokud vezmeme v potaz cenu (Zoofamily pořídíte okolo 2 tisíc Kč dle varianty, versus bezejmenný za cca 1000 Kč), vyhrává vlastně Belgičan i zde.
 
Je samozřejmě na vás, zda dětem pořídíte “zajíce v pytli” nebo ověřené zvířátko. Troufáme si však tvrdit, že Zoofamily nenecháte po měsíci někde v krabici nebo na poličce, protože “to prostě není ono”.
Internetový obchod
Sdílet
Tereza Preslová V Agátině světě se starám převážně o německou a rakouskou verzi webu - ať už jde o novinky v sortimentu nebo blogové články. Jsem také fotografka a matka dvou malých rošťáků.