Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Čteme s Agátou: Strach má velké oči

Čteme s Agátou: Strach má velké oči

Čteme s Agátou 11. 9. 2023 3 minuty
Tereza Kotilová
Hledáte knížku, pomocí které byste dětem mohli vysvětlit emoce spojené se strachem, se kterým se dnes a denně vypořádávají? Pak jste ji právě našli. Pojďte se mnou a mou tříletou Rozálkou otevřít tuhle nádhernou knížku Strach má velké oči, začíst se, zkusit společně strach pochopit a nechat ho projít.

Čteme s Agátou: Strach má velké oči

Každý se něčeho bojíme. Někdo více a někdo méně. Na děti se strach postupně nabaluje a někdy pro ně může být těžké tuto emoci zpracovat. Zkusili jste už někdy použít k vysvětlení strachu knížku? Je to skvělá forma, kterou vám vřele doporučujeme. 

O čem knížka Strach má velké oči je?

Pokud vaše dítě bojuje se strachem z doktora, z odloučení, z vody, z bouřky či tmy, může jim knížka Strach má velké oči pomoci se s těmito strachy naučit pracovat. Ale i vám, rodičům, může pomoct pochopit, jak živě strach vypadá v dětských očích. A že prachobyčejné “neboj” nebude ono vysvobozující slovíčko z toho nepříjemně  děsivého stavu.

Zkuste dětem ukázat, že strach je někdy dobrá “brzda”, která nás chrání před případným nebezpečím. A místo slůvka “neboj” spíš vysvětlit, proč se zrovna teď bojí, projít si s dítětem onu děsivou situaci a naučit se nechat strach prostoupit, nechat ho odejít a zbytečně se za ním neotáčet. Je to těžký trénink, který však může posílit odvahu vašeho dítěte do budoucna.
 
Čteme s Agátou: Strach má velké oči

Knížka Strach má velké oči je určena nejmenším dětem a jejich prvním strachům. Například z doktora. Každé dítě dřív nebo později může cítit určitou nejistotu z návštěvy doktora. Ta se později může přeměnit až ve strach samotný. Stejně tak je to třeba s odloučením ve školce či při zájmových kroužcích:”Vrátí se pro mě ještě vůbec maminka?” honí se dítěti v hlavě. V knížce jsou právě tyto nejisté situace znázorněny dvěma pohledy – uvidíte jak fantazijní pohled dítěte, tak pohled reálný, jak to opravdu je. Tyto dva pohledy si dítě mění pomocí interaktivního posuvného mechanismu, který je umístěn na každé stránce. Krásně si tak spolu můžete popsat, jak vidí strach vaše dítě, a pak jak to ve skutečnosti je.

Čteme s Agátou: Strach má velké očiČteme s Agátou: Strach má velké oči

Jak pomohla knížka Strach má velké oči nám?

K nám právě z ničeho nic zavítal strach z návštěvy doktora. Všechny Rozálky návštěvy od malinka proběhly vždy s odhodláním a úsměvem, a to se týkaly většinou očkování, tedy nepříjemné injekce. Pak se měla jen svléknout při obyčejné tříleté prohlídce v tu ránu přišla jakási nejistota. Odhodlání se otočilo v odpor a jasné rozhodnutí, že svlékat se tu nikdo nebude a okamžitě odcházíme...Pak, když jsme si o té situaci povídaly, z Rozálky se vyklubalo, že měla prostě jen STRACH. Najednou přišel, byl tam s námi a Róza s ním nedokázala pracovat, protože ho nikdy předtím v této podobě nezažila. V tu chvíli se nám hodila skvělá knížka Strach má velké oči, ve které jsme si společně mohly ukázat, jak to vidí Rózy oči, a jak to ve skutečnosti je. Poznala tak tento druh strachu, ve kterém i doktoři, kteří nám ve skutečnosti pomáhají, mohou občas vypadat trošku děsivě. Na příští návštěvu jsme byly lépe připravené a Rozálka šla opět s úsměvem. Tedy knížku doporučuji i pokud se strachem zrovna nebojujete, může se hodit, jak vidíte, kdykoliv.

Knížka dále ukazuje strach z odloučení, strach ze zlých dětí, strach z vody, strach z bouřky a tmy v tunelu.

Čteme s Agátou: Strach má velké oči

Informace o knížce Strach má velké oči

Knížka je čtvercového formátu (něco mezi A4 a A5) s tvrdším papírem, tedy zvládne i listování těch nejmenších. Formát také nahrává tomu, že ji lze sbalit s sebou třeba právě k tomu doktorovi, a i tam si názorně situaci ukázat a projít v knížce. Ilustrace jsou pestré a velice zábavné. Děti tahle knížka bude jednoznačně bavit jak vzhledem, tak svou interaktivitou. 

Autor: Štěpánka Sekaninová
Nakladatelství: Albatros
Počet stran: 12
Rok vydání: 2018
Rozměry: 190 x 190 mm
Téma: emoce
Doporučení: 10 z 10

Čteme s Agátou: Strach má velké oči

Přečtěte si nejen Strach má velké oči, ale omrkněte i další knížky či hry zabývající se dětskými emocemi.



Dejte nám vědět v Agátině hravé poradně jaké knížky patří k oblíbeným u vás doma, nebo na jakou knížku z naší nabídky vám chybí recenze. Rádi pro vás recenzi zpracujeme.

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.