Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Agátin recyklovník: Školní kornout do první třídy

Agátin recyklovník: Školní kornout do první třídy

Tipy pro rodiče školáků 6. 8. 2024
Tereza Kotilová
Kornout do první třídy – ano, či ne? Jak jsme zjistili z našeho průzkumu na sociálních sítích, tak tato otázka je velké téma a vyvolává zajímavou diskuzi, ve které se ozývá silné "ano", ale i stejně znělé "ne". Kdy jsme však v komunikaci s vámi zpozorněli? Ve chvíli, kdy jste nám psali, že je to pro vás hodně drahá záležitost, kterou dítě ve výsledku využije pár hodin první školní den. To nás vedlo k zamyšlení a nyní přicházíme s tipem, jak si vyrobit kornout vlastní a originální společně s dětmi. Stát vás to nebude nic, za to zábavy, té si užijete hromady.
Agátin recyklovník: Školní kornout
 

Kde se vzal školní kornout a proč se plní sladkostmi?

Kornout je původně saská tradice, která se postupem času rozšířila do celého Německa a přes hory i dál do českého pohraničí – do západních a severních Čech. Kornout má symbolizovat školní zralost dítěte.

"Jsem ze Sudet, takže jednoznačně ano. Kornout jsem měla já, mají i moje děti. Mají tam jak sladkosti, tak nějaké věci do školy, jako třeba pěkné pero, ale i malou ozdobu, co si pověsí na batůžek." Marcela P.

Ale proč ho plnit zrovna sladkostmi, které jsou v dnešní době ve spojení s dětmi tak diskutované? I to má svůj pravý důvod. Základ této tradice vznikl v židovských komunitách v Německu, kde bylo zvykem dávat dětem v den, kdy dosáhly zralosti ke studiu Tóry, sladké pečivo ve tvaru písmen jako upomenutí slov žalmu: „Dein Wort ist in meinem Munde süßer als Honig.“ což v překladu znamená: "Tvoje slovo je v mých ústech sladší než med." Tak proto ty sladkosti ...

Jaký je tedy smysl kornoutu? Má pomoci dětem ke snadnějšímu seznámení bez ostýchavosti a zpříjemnit jim první školní den. Děti vzájemně začnou debatovat o svých kornoutech a při té příležitosti si třeba vymění něco z jejich obsahu. 

"Já ho před 32 lety měla, mamka mi ho sama vyrobila a vyzdobila a bylo to fajn. Jsem ostýchavá a takhle mi paní učitelka dovolila dát dětem bonbon. Dlouho jsem si ten kornout schovávala jako hezkou vzpomínku." Františka S.

Dnes se tento zvyk předává z generace na generace, někde zanikne, jinde se pro změnu transformuje do trošku jiné podoby. Ostatně tak, jako je tomu se vším – komu se alespoň trochu školní kornouty pro prvňáčky zamlouvají, ten si tento zvyk přizpůsobí dle svého.

"Myslím že je to hezká tradice. Ve středních Čechách ale není zvykem a deti s kornoutem trochu vyčnívají... Škoda. Nevadí mi přebírat zvyky co dělají radost." Jana J.

"Já měla kornout už jako malá do 1. třídy. U nás se první den nechodí s aktovkou, ale s kornoutem. Je naplněn dobrotami. Nemusí tam být jen bonbóny, ale i ovoce  jablíčka, mandarinky apod. Syn určitě bude mít." Alena G.

A co vy? Půjde váš prvňáček s kornoutem, či bez něj?

Agátin recyklovník: Školní kornout
 

 

Vyrábíme s dětmi: Kornout pro prvňáčky

Pojďte si s Agátkou vyrobit originální školní kornout. Nejenže bude mít váš školák první školní den jedinečný kornout, který nikdo nemá, ale navíc si u tvorby užijete spoustu zábavy.

Jak vyrobit kornout z papíru?
  1. Zrecyklujte nějaký větší kus pevnějšího papíru, který už nemá využití a dozdobte ho samolepkami, fixami či razítky podle svého.
  2. Stočte kornout a slepte ho lepidlem.
  3. Z krepového papíru vystřihněte obdélník. Vložte do něj dobroty podle chuti.
  4. Zdravé mlsání svažte barevným provázkem do uzlíčku.
  5. Vložte uzlíček do kornoutu.

A je to! Kornout je na světě a váš školák se může s úsměvem vydat vstříc novým školním zážitkům.

Agátin kornout pro prvňáčky
 

3 tipy, čím školní kornout naplnit

Kornout nemusí nutně obsahovat jen mlsání, ale můžete ho naplnit drobnostmi pro radostškolními potřebami, které přijdou vhod během celého školního roku. Na dno kornoutu můžete připravit malé překvápko v podobě kouzelného talismanu pro štěstí. My už jen přejeme vykročení pravou nohou a mnoho školních úspěchů.


Pochlubte se nám originálními školními kornouty, které jste společně s dětmi vyrobili, v naší facebookové skupině Agátina hravá poradna. Inspirujete tak ostatní ke kreativní tvorbě.
 

Školní kornout pro prvňáčky Step by Step

Pokud se na výrobu necítíte, nevadí, vyberte si z naší nabídky školních kornoutů pro prvňáčky:
Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.