Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Agáta svačinářka: 6 triků, jak si usnadnit přípravu svačiny

Agáta svačinářka: 6 triků, jak si usnadnit přípravu svačiny

Tipy pro rodiče školáků 8. 9. 2024 5 minut
Tereza Kotilová
Při slově "svačina" vám naskakuje husí kůže a marně hledáte čas na její přípravu? Rozumíme vám. Není to jednoduché připravit na každý den vyváženou svačinu, která bude chutnat i bavit a zároveň dodá potřebnou energii aktivnímu dítěti. Proto vám přinášíme několik tipů a triků, které vám každodenní přípravu komplexních malých jídel usnadní. Pojďme společně na to!
Agáta svačinářka: 6 triků, jak si usnadnit přípravu svačiny

Určitě to slýcháte ze všech stran, ale opakování je matka moudrosti, a tak si pojďme říct, že každá svačinka je menší jídlo mezi těmi třemi hlavními. A tak by měla obsahovat stejně tak pěkné složení živin jako právě ta velká hlavní jídla, jen v menších porcích.

Svačina pro děti by měla být vyvážená, a to tak, že bude obsahovat kvalitní bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu i vitamíny. Jak toho docílit? Představte si kulatý talíř, nebo prakticky rozčleněnou svačinovou krabičku b.box, která vám usnadní přípravy svačin s sebou. A tento objem zaplňte z jedné půlky zeleninou, ovocem či kombinací obojího a druhou půlku rozdělte na bílkoviny a sacharidy. V celém tomto složení pak ještě myslete na přiměřené množství tuku, který ale většinou výše zmíněné složky přirozeně obsahují.

Agáta svačinářka: 6 triků, jak si usnadnit přípravu svačiny
 

 

Proč svačit a jak moc?

Svačina je tu proto, aby doplnila energii aktivním dětem v delší pauze mezi hlavními jídly. Velikost svačiny je hodně individuální a je potřeba ji přizpůsobit ostatním jídlům daného dne, aktivitě a konkrétním potřebám jedince. Proto svačina na pondělní den nemusí být totožná jako svačina na úterní či středeční den. Opravdu se řiďte tím, co má dítě ten den na oběd, co zvládne na snídani, a jaká bude večeře. Např. pokud je v plánu sladký oběd, zaměřím se při chystání svačiny na více zeleniny, vlákniny a bílkovin.

Agátin tip: Nejčerstvější sezónní zeleninu a ovoce pořídíte jednoznačně na Scuku. Mimo jiné tam seženete i lokální potraviny od farmářů.

Agáta svačinářka: 6 triků, jak si usnadnit přípravu svačiny
 

Jak by měla svačina vypadat?

Pro děti je důležitý vzhled, pestrost, fantazie, pro nás rodiče je důležité složení a vyváženost. Jak tohle skloubit? Vyvážená svačina, která opravdu zasytí a dodá energii by měla obsahovat všechny důležité složky – komplexní sacharidy (pečivo, tortilla, ovesné vločky, těstoviny), bílkoviny (jogurt, kefír, sýr, vejce, kvalitní šunka), zeleninu či ovoce, vlákninu (obiloviny, celozrnné varianty pečiva) a tuky (oříšky, olej, mléčný tuk).

Pokud svačina, kterou dětem chystáte obsahuje výše zmíněné živiny, můžete mít radost, podařila se vám připravit vyvážená svačina, která splní svůj účel. A pokud se vám to občas v časovém shonu nepodaří, nevěste hlavu, protože lepší je méně vyvážená svačina než žádná svačina. 

A co ta fantazie? Každou svačinu můžete pojmout jinak. Můžete vymyslet téma, které doladíte různými napichovátky, ozdobami v podobě očiček, pomoct si můžete také vykrajovátky, některé části svačiny umístit do silikonových košíčků a celou svačinu pak vložit do hezky vypadající krabičky. 

Agátin tip pro zpestření svačiny dětem: Ukryjte do každé svačiny malé překvapení, které dětem celý svačinový zážitek zpestří. Co takhle malinkou truhličku s nějakou oblíbenou mlskou či motivační vzkaz přilepený na víčku uvnitř krabičky?


 

6 tipů a triků, jak si přípravu svačin usnadnit

A právě pro chvíle, kdy nestíháte, pro vás máme pár tipů a triků, jak si přípravu vyvážených svačin usnadnit.
 

1. Připravte si zásoby na více dní

Připravte si dopředu vše, co jde na několik dní dopředu. Pak vám samotná příprava svačiny zabere už jen pár minut a zvládnete ji klidně i ráno před odchodem. 

Tipy, co jde připravit dopředu na více dní a jak:
  • vajíčka – uvařte si klidně v neděli vejce natvrdo, v lednici vám vydrží celý týden
  • zelenina a ovoce – nakrájejte si do krabiček různé druhy zeleniny i ovoce na celý týden, uchovávejte v lednici, a pak už jen kombinujete dle chuti
  • ovesná kaše – uvařte ji více, uložte do lednice, každý den část odeberete a dochutíte např. ovocem, oříšky, kakaem či třeba čekankovým sirupem
  • domácí pribináček – připravte si ho klidně na tři dny dopředu a každý den odeberte část do svačinové krabičky, ve které případně ochuťte čerstvým ovocem, kakaem či čekankovým sirupem
  • domácí lučina – přes noc necháte v lednici odkapat řecký jogurt se šlehačkou a několik dní můžete využít na promazávání pečiva
  • domácí buchta/koláč – v neděli upečte jednoduchý koláč či buchtu se sezónním ovocem a po několik dní máte krásnou část svačiny

2. Plánujte dopředu

Není nic víc stresujícího než ráno vstát, nemít připravenou svačinu ani nápad. Proto si ve volné chvíli vezměte papír a tužku, sepište si své nápady a zkuste je rozplánovat třeba na týden. Snadněji se vám bude nakupovat i svačiny připravovat.
 

3. Ptejte se dětí na zpětnou vazbu

Vymyslete si společně s dětmi bodový systém svačin, alespoň se jednou také vžijí do role těch, co známkují. Za každou svačinu přiřadí body a zmíní, co jim chutnalo nejvíce, a co se naopak tolik nepovedlo. To vám přípravu velice usnadní, děti budou spokojené a svačinové krabičky odpoledne prázdné.
 

4. Recyklujte nápady a střídejte kombinace

Není potřeba vymýšlet každý den novou a novou svačinu, stačí střídat různé kombinace a svačiny s pozitivním ohlasem recyklovat. Pokaždé svačinu dolaďte jiným druhem ovoce či zeleniny, jinými oříšky, zvolte jiný druh pečiva, ... V mezičase recyklování dozajista přijde inspirace, kterou zajetou řadu osvěžíte.
 

5. Zapojte do přípravy svačin děti

Ne vždy tohle může být urychlení, ale usnadnění určitě ano, neboť děti si samy řeknou, co by si daly a ještě vám pomohou třeba s krájením zeleniny. Čím dřív se naučí, jak má vyvážená svačina vypadat, tím dříve si ji budou chystat úplně samy. Stejně tak v nich budujete povědomí o zdravém a kompletním jídle.

6. Nenechávejte přípravu na ráno

Pokud ráno čas máte, mějte dopředu připravený minimálně nápad, co s sebou na svačinu nachystáte. Ale určitě se vám bude klidněji vstávat, pokud budete mít alespoň základ svačiny předpřipravený, a ráno už jen doladíte k dokonalosti.

Agátin tip k přípravě svačin: Využijte krásné a praktické svačinové krabičky b.box, které máme ve 3 velikostech – malá, střední a velká

Agáta svačinářka: 6 triků, jak si usnadnit přípravu svačiny
 

Nezapomínejte na: PITNÝ REŽIM 🫗

Jak jistě víte, tak voda tvoří přes polovinu našeho těla, takže je logické, že tekutiny hrají velice důležitou roli při udržování našeho organismu ve funkčním stavu. Na pitný režim tak při chystání svačinky nezapomínejte! Zdravou svačinu tak vždy doplňte ideálně čistou vodou. 

Agátin tip k pitnému režimu: Některé potraviny pomáhají s pitným režimem, protože jsou z větší části tvořeny vodou. Víte, které to jsou? Jde o některé druhy ovoce a zeleniny – okurka, meloun, rajčata, jahody, pomeranč či třeba hlávkový salát. 

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.