Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Agáta pomáhá 2021: Pomůcky pro rozvoj grafomotoriky autistických dětí

Agáta pomáhá 2021: Pomůcky pro rozvoj grafomotoriky autistických dětí

Agáta pomáhá 23. 11. 2021 4 minuty
Tereza Kotilová
Rozvoj grafomotoriky je velice důležitý u všech dětí, u těch s poruchou autistického spektra ještě větší. Je potřeba dát dětem opravdu tolik času, kolik potřebují, a začít se každé oblasti věnovat ve chvíli, kdy je na ní dítě připravené. I když z našich předchozích článků o rozvoji grafomotoriky znáte přibližné věky dětí, kdy se jednotlivé oblasti rozvíjejí nejlépe, u dětí autistických je věk opravdu pouze orientační. Inspirujte se, jaké pomůcky a hračky mohou právě těmto dětem pomoci s rozvojem hrubé motoriky, jemné motoriky i vizuomotoriky.

Agáta pomáhá 2021: Pomůcky pro rozvoj grafomotoriky autistických dětí

Pomůcky pro rozvoj hrubé motoriky

O hravém rozvoji hrubé motoriky si můžete přečíst v našem nedávném článku. Nezapomínejte, že pokud dítě neovládá hrubou motoriku, je nepravděpodobné, že bude dobré v jemné motorice – např. v úchopu tužky. Proto je důležité se v této oblasti trénovat, aby mohlo dojít k dalšímu rozvoji v dalších oblastech.
 
K tréninku pohybových a motorických dovedností vám perfektně poslouží vesele ilustrované míče od oblíbené značky Djeco. Míče jsou krásně barevné, takže děti zaujmou, kutálením se míhají vzory, takže to poutá ještě větší pozornost a vyzývá to dítě ke hře, k úchopu a hodu.
 
Další vhodnou pomůckou pro děti s poruchou autistického spektra jsou senzorické podložky od značky Clemmy. Každá podložka má jinou reliéfní texturu, která stimuluje hmatové vnímání dítěte. Navíc jdou využít jako stabilní základna pro stavění komínů z kostek stejné značky. Vůbec se v tomto případě neřiďte věkem uvedeným na krabici, jelikož autistické děti potřebují trénovat senzorické cvičení déle a pravidelně. Podložky ale využijí i starší děti, které se při šlapání a sahání na podložky uvolní a odpočinou si.
 
Rozvoj hrubé motoriky u dětí s autismem
 

Pomůcky pro rozvoj jemné motoriky

Jak podpořit rozvoj jemné motoriky u dětí si můžete přečíst v našem nedávném článku. Nezapomínejte na dítě netlačit, nepřeskakovat na složité úkony, ale dát dítěti takový prostor, jaký jen potřebuje.

K tréninku jemné motoriky skvěle poslouží jakákoliv modelína. Dítě mačká, válí, patlá, uždibuje kousíčky, zkouší skládat kuličky na sebe. Veškeré hraní s modelínou je pro dětské prstíky přirozené a velice přínosné.

Prstíky skvěle procvičí také šroubování, navlékaní jakýchkoliv předmětů na šňůrku či třeba stříhání nůžkami s pérkem. Ke stříhání můžete využít naše kreativní sešity, které vás inspirují k zábavnému stříhání a hraní s nůžkami.


 

Trénink vizuomotoriky

Vizuomotorika je propojení funkcí senzorických a motorických, tedy propojení hrubé a jemné motoriky. Také se této oblasti říká koordinace oko – ruka a souvisí s propojení mozkových hemisfér.

Trénovat vizuomotoriku můžete na různých dokreslovačkách. U nás najdete Malování krok za krokem od značky Eduludo. Také na dřevěném spojovacím ovoci, které dítě překrájí nožem a posléze je musí zase slepit dohromady, aby mohlo znovu řezat.

Dobré k tréninku vizuomotoriky jsou taktéž dřevěné vkládačky, házení kroužků na cíl nebo pokud chcete zkusit společenskou hru, pak doporučujeme logickou hru Cubissimo, kterou určitě potrápíte i vaše mozkové závity.


 

Začátky psaní

Dostali jste se již do fáze, kdy se učíte psát? Pak vám učení mohou usnadnit mazací tabulky s fixem. Výhodou totiž je, že se na fixu nemusí tolik tlačit, maluje jakoby sama. Dále voskové pastely speciálních tvarů, ze kterých dítě tolik nebolí ruka a vydrží u malování déle. A pak také oblíbené vodovky, kde doporučujeme barvit štětcem s ergonomickým úchopem.

Začátky psaní u dětí s poruchou autistického spektra
 

Pokročilejší psaní

Pro vylepšování dovednosti psaní se posléze skvěle hodí ergonomické pastelky s trojhranným tělem a ergonomická pera.


Máte stejně dobré srdce jako my a ptáte se, jak můžete pomoci dětem s poruchou autistického spektra? Zakupte na našem e-shopu až do 31. 12. 2021, samostatně či v rámci vaší objednávky, charitativní voucher a přispějte tak organizaci NAUTIS, která se o tyto děti stará i vy. Sdílejte tuto možnost pomoci se svými přáteli, třeba se rozhodnou pomoci také. Čím více lidí se do projektu zapojí, tím snáz se nám podaří naplnit naše cíle. Předem vám děkujeme za pomoc těm, kteří to opravdu potřebují.
 
Agáta pomáhá organizaci NAUTIS

Zajímá vás, jak sbírka pro NAUTIS aktuálně probíhá? Sledujte náš pravidelně aktualizovaný článek, kde vás budeme průběžně informovat.
Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.